Julgåvan snart redo – för vidare transport till Maidanmuseet i Kiev

Sex länsmuseer i Sverige har gått samman och skänker tillsammans närmare 90 000 kr i julgåva till Maidanmuseet i Kiev. Det är länsmuseerna i Blekinge, Bohuslän, Jämtland, Kalmar, Västergötland och Örebro som deltar i initiativet.

Pengarna har använts till att köpa in saker som Maidanmuseet efterfrågat: bland annat kraftfulla laddningsbara batterier, en elinvertor som kan drivas med bensin eller gas och LED-byggbelysning.  Bland inköpen i julgåvan finns också en 360-kamera att ta med sig när skador på kulturarv ska dokumenteras under deras fältresor.

Transporten till Ukraina står Kulturarv utan gränser för. Riksantikvarieämbetet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var vänliga och erbjöd att transportera utrustningen ihop med övrigt material som ska gå från svenska museer till ukrainska. Problemet var att det inte finns några garantier för att utrustningen når avsedd mottagare, eftersom sändningarna fördelas ut via centraler. Även fast det är begripligt att man organiserat krislogistiken så, behövde vi ett transportsätt som tar leveransen hela vägen till avsedd mottagare. Därför har vi i stället genom vår styrelseledamot Luitgard Löw på Västergötlands museum tagit kontakt med ICOM/Tyskland. De har en etablerad transportkedja Berlin – Kiev och Luitgard kommer i mitten av januari att köra bil ned till Berlin med utrustningen. Vår ambition var att julgåvan skulle nå sin mottagare före jul, men på grund av den komplicerade situationen är detta det bästa vi kunnat åstadkomma.

Varför vill vi att utrustningen ska gå till just Maidanmuseet?

I denna artikel på sajten Blankspot kan du läsa mer om Maidanmuseet i Kiev och varför deras arbete är ovärderligt för skyddet av kulturarvet i Ukraina.

Kulturarv utan gränser har gett journalistkooperativet Blankspot medel för att skicka en reporter till Ukraina och på plats träffa människor som arbetar för skyddet av kulturarv i krig. I enlighet med villkoren för bidraget ha vi varken känt till innehållet i förväg, intervjun med Ihor Poshyvailo eller haft kontakt med reportern i fråga.

Bookmark and Share
Senaste nyheterna